Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ σε άλλες δύο υποθέσεις

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία σε δύο υποθέσεις στέρησης του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης.

Η πρώτη αφορά τον Βεντάτ Τσετίν, διευθυντή σύνταξης του δελτίου της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο έχει δημοσιεύσει επικριτικά άρθρα για τον τρόπο με τον οποίο οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας μάχονται τους μεμονωμένους μαχητές των ανθρώπινων αξιών. Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον του δεν ήταν αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία και αποφάσισε ότι η τουρκική δικαιοσύνη παραβίασε το δικαίωμά του για ελευθερία έκφρασης, επιδικάζοντας υπέρ του ποσό χιλίων ευρώ για ηθική βλάβη.

Η άλλη υπόθεση αφορά τον Βερντάτ Κομκάζ, ιδιοκτήτη της καθημερινής εφημερίδας «Evrensel», ο οποίος διώχθηκε για τρία άρθρα του (1997) από Στρατοδικείο. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν διώξεις για τον ίδιο και κλείσιμο προσωρινό της εφημερίδας του. Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι τα άρθρα του δεν προκαλούσαν σε χρήση βίας, ούτε και προέτρεπαν σε μίσος, και επιδίκασε υπέρ του οκτώ χιλιάδες ευρώ για ηθική και υλική βλάβη.

Σχόλια