Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για διάλυση εκδοτικής εταιρίας

0

Την καταδίκη της Τουρκίας αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Η υπόθεση αφορούσε στη διάλυση μιας εκδοτικής εταιρείας, η οποία, όπως έκρινε δικαστήριο της χώρας, προπαγάνδιζε υπέρ του ΡΚΚ.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η υπόθεση που εκδικάστηκε αφορούσε την προσφυγή της εκδοτικής εταιρίας, Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş. και του γενικού διευθυντή της, Ζουμπεγίρ Περιχάν κατά της Τουρκίας. Η Τουρκία καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης επειδή προχώρησε στην διάλυση της εταιρείας, με το αιτιολογικό ότι προπαγάνδιζε υπέρ του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο είναι παράνομο στη Τουρκία, όπου θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η τουρκική αστυνομία, ύστερα από έρευνα, κατέσχεσε τρία τεύχη ενός περιοδικού της εκδοτικής εταιρίας Mezopotamya Basin Yayin, τα οποία θεωρήθηκε ότι προπαγάνδιζαν υπέρ του ΡΚΚ. Στη συνέχεια το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας ζήτησε, με προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, τη διάλυση της εκδοτικής εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι οι εκδοτικές δραστηριότητες της στρέφονταν κατά της δημόσιας τάξης.

Η δικαστική απόφαση λήφθηκε το 2001 και το 2003 επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας.
Με τη χθεσινή απόφαση [Link] του ΕΔΑΔ η Τουργία καταδικάστηκε στην υποχρέωση καταβολής 5.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη, στην Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş.