Καταδίκη της Τουρκίας για ανεπαρκή υπεράσπιση

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για την ανεπαρκή υπεράσπιση των δύο δασκάλων, οι οποίες απολύθηκαν επειδή φορούσαν μαντίλα την ώρα του μαθήματος.
Η Φατμά Καραντουμάν και η Σεβίλ Ταντογκάν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι δεν τους είχε γίνει γνωστή η απόφαση του γενικού εισαγγελέα στο Συμβούλιο Επικρατείας εφόσον είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απόλυσής τους.
Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η παραγνώριση του δικαιώματος των δύο γυναικών να γνωρίζουν μια αντιφατική διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας παραβιάζει το άρθρο 6 της Σύμβασης που εγγυάται μια δίκαιη δίκη.
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν επιδίκασε αποζημιώσεις για ηθική και υλική βλάβη, όπως είχαν ζητήσει οι ενάγουσες αφού έκρινε ότι η επιβεβαιωμένη δήλωση αυτής της παραβίασης συνιστά «επαρκή ικανοποίηση» για την ηθική βλάβη που υπέστησαν.
Εν τω μεταξύ, σε μία παράλληλα εξέλιξη, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας θα αποφασίσει εντός της εβδομάδας, πιθανόν σήμερα, αν θα ακυρώσει το νόμο που απαγορεύει την μαντίλα στα πανεπιστήμια.