Καταδίκη του Λευκού Οίκου για απελευθέρωση 17 κρατουμένων του Γουαντάναμο

0

Έντονη ήταν η αντίδραση στην απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου, το οποίο διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι και να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι 17 Κινέζοι μουσουλμάνοι που κρατούνται στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Ο δικαστής Ρικάρντο Ουρμπίνα δήλωσε ότι οι 17 κρατούμενοι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι εφόσον δεν υπάρχουν πλέον στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για “μαχητές του εχθρού”.

«Η απόφαση αυτή του περιφερειακού δικαστηρίου, εάν ισχύσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεδικασμένο και για άλλους κρατουμένους του Γουαντάναμο, στους οποίους περιλαμβάνονται και ορκισμένοι εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών ύποπτοι για το σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου που πιθανόν να αφεθούν ελεύθεροι μέσα στη χώρα μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο.

Οι 17 κρατούμενοι πήραν το πράσινο φως για την απελευθέρωσή τους το 2004, αλλά η αμερικανική ηγεσία υποστηρίζει ότι ενδέχεται να ασκηθούν διώξεις εναντίον τους κατά την επιστροφή τους στην Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι 17 κρατούμενοι θα θέσουν την ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο εάν αφεθούν ελεύθεροι στις ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι της αμερικανικής ηγεσίας ισχυρίστηκαν ότι οι ομοσπονδιακοί δικαστές δεν έχουν την αρμοδιότητα να δίνουν εντολή για την απελευθέρωση των κρατουμένων του Γουαντάναμο.

Οι αναλυτές λένε ότι η δικαστική απόφαση είναι “πλήγμα” για την ηγεσία του Τζορτζ Μπους και θέτει τη βάση για την απελευθέρωση δεκάδων κρατουμένων.

Σχόλια