Καταδίκη τριών Σερβοβόσνιων στο Σεράγεβο

0

Το δικαστήριο του Σεράγεβο για εγκλήματα πολέμου καταδίκασε τρεις Σερβοβόσνιους για τη δολοφονία αμάχων μουσουλμάνων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, το Σεπτέμβριο του 1992.

Οι τρεις κατηγορούμενοι ανάγκασαν μια ομάδα 27 αμάχων να στηθούν στην άκρη ενός γκρεμού στο Γιάισε, στην κεντρική Βοσνία, και τους εκτέλεσαν.

Ο Μίρολαντ Σάβιτς και άλλοι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν το ίδιο όνομα Μίρκο Πέρετζ βρέθηκαν ένοχοι για το θάνατο 23 αμάχων.

Ο 42χρονος Πέρετζ καταδικάστηκε σε 29 έτη φυλάκισης και ο 41χρονος Πέρετζ και ο Σάβιτς καταδικάστηκαν σε 21 χρόνια φυλάκισης.

Εν τω μεταξύ σε μια άλλη υπόθεση ο 44χρονος Ντούσαν Φούσταρ καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία του βασανισμού και της εκτέλεσης μουσουλμάνων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κεραρτέμ στο βόρειο τμήμα της Βοσνίας.

Το βοσνιακό δικαστήριο συστάθηκε το 2005 για να καταμεριστεί ο όγκος των υποθέσεων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις δίκες μέχρι το 2010.

Σχόλια