Καταγγελία δικηγόρων για εξαφάνιση σημαντικών αρχείων από τις ανακρίσεις στο Γουαντάναμο

0

Την ανησυχία τους για πιθανή παραβίαση δικαστικής εντολής ομοσπονδιακού δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν κρατουμένους στη στρατιωτική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η δικαστική εντολή παραβιάστηκε καθώς η κυβέρνηση φέρεται να έχασε ή να διέγραψε ηχητικά και αρχεία βίντεο ετών τα οποία επρόκειτο, σύμφωνα με τους δικηγόρους, να ρίξουν φως στην υπόθεση της νομιμότητας της κράτησης και της μεταχείρισης των κρατουμένων στην στρατιωτική βάση.

Η ανησυχία βασίζεται εν μέρει σε πρόσφατη κατάθεση Αμερικανού στρατιωτικού αξιωματούχου, ο οποίος δήλωσε ότι το υλικό που κατέγραψαν πολλές από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος έχει σβηστεί ή απλά δεν υπάρχει πια.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η εν λόγω δήλωση αποτελεί ένδειξη ότι ο στρατός δε συμμορφώθηκε με απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο το 2005 και ζητούσε τη διατήρηση όλων των αποδεικτικών στοιχείων από τη βάση του Γουαντάναμο.

Οι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για αρχεία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές δίκες και ακροαματικές διαδικασίες. Το ίδιο επισημαίνει και έκθεση του πανεπιστημίου Σέτον Χιλ , η οποία επρόκειτο να δοθεί χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την πανεπιστημιακή έρευνα ο στρατός είχε καταγράψει στιγμιότυπα από περισσότερες από 20.0000 ανακρίσεις στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα. Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών και του στρατού, επισημαίνει ότι όλες οι ανακρίσεις ηχογραφούνται σε κασέτες ή σε βιντεοκασέτες.

Σχόλια