Καταγγελία για μυστική δίκη στο Ιράν

0

Μυστική δίκη αναμένεται να διεξαχθεί στο Ιράν στις 17 Νοεμβρίου με κατηγορούμενη μια Ιρανοκαναδή σκηνοθέτιδα, η οποία κατηγορείται για προπαγάνδα και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η καναδική εφημερίδα Globe and Mail, η οποία δημοσίευσε την είδηση, αναφέρει ότι η Μεχρνούς Σολούκι μετέβη στο Ιράν το Δεκέμβριο του 2006 για να γυρίσει μια ταινία για την επομένη της εκεχειρίας του πολέμου Ιράν – Ιράκ.

Η Σολούκι, η οποία έχει ιρανική και γαλλική υπηκοότητα, είχε αρχικώς λάβει την έγκριση των ιρανικών αρχών. Παρόλα αυτά συνελήφθη το Φεβρουάριο.

Οι αρχές του Ιράν κατέσχεσαν τις σημειώσεις και το κινηματογραφικό υλικό που είχε μέχρι τότε συγκεντρώσει η Σολούκι και την κατηγόρησαν για προπαγάνδα σε βάρος του Ιράν.

Η Ιρανοκαναδή σκηνοθέτις αφέθηκε ελεύθερη τον Μάρτιο μετα την καταβολή εγγύησης 80.000 ευρώ από τους γονείς τους αλλά της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» έχουν κατ’ επανάληψη απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωση της Σολούκι και έχουν ζητήσει από τη γαλλική ηγεσία να παρέμβει για την εξεύρεση μιας λύσης.

Να σημειωθεί ότι το 2003 η Ιρανοκαναδή φωτορεπόρτερ Ζάρα Καζέμι πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ενώ τελούσε υπό κράτηση στο Ιράν. Συνελήφθη ενώ φωτογράφιζε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από φυλακές του Ιράν.

Σχόλια