Καταγγελία για σεξιστικό ημερολόγιο της Ryanair

0

Η κρατική υπηρεσία της Ισπανίας «Ένωση Γυναικών» χαρακτήρισε «σεξιστικό» το ημερολόγιο για το 2008 της αεροπορικής εταιρείας πτήσεων χαμηλού κόστους Ryanair, στο οποίο εμφανίζονται αεροσυνοδοί με μαγιό μπικίνι. Η υπηρεσία ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στις αρχές της Ιρλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ισπανική «Ένωση Γυναικών» χαρακτηρίζει «θετικό» το γεγονός ότι τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, διαμαρτύρεται, ωστόσο, γιατί στις φωτογραφίες «οι αεροσυνοδοί παρουσιάζονται ως σεξουαλικά αντικείμενα, και ενισχύουν τα σεξιστικά στερεότυπα για τα δύο φύλα».
«Πιστεύουμε ότι είναι χαρακτηριστικό ότι το ημερολόγιο παρουσιάζει μόνο γυναίκες σε έναν επαγγελματικό χώρο με αξιοσημείωτη ανδρική παρουσία», αναφέρει ανακοίνωση της ένωσης, η οποία αποτελεί μέρος του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας της Ισπανίας.
Τα ημερολόγια εμφανίζουν μια αεροσυνοδό για κάθε μήνα να ποζάρει με μπικίνι πάνω ή έξω από το αεροσκάφος. Τα ημερολόγια διατίθενται προς πώληση κατά τη διάρκεια των πτήσεων της Ryanair και στο διαδίκτυο έναντι επτά ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν σε ιρλανδική φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Η εκπρόσωπος της ένωσης, Μαρία Χεσούς Ορτίθ δήλωσε ότι οι επιστολές διαμαρτυρίας θα αποσταλούν στην πρεσβεία της Ιρλανδίας και στην ομάδα για την ισότητα των φύλων της ΕΕ. Επίσης, πρόσθεσε ότι η ένωση έχει ζητήσει νομική βοήθεια για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.
Από την πλευρά της η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το ημερολόγιο έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό και ότι οι αεροσυνοδοί πόζαραν οικειοθελώς.

Σχόλια