Καταγγελία Κομισιόν για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών στη Λαμπεντούζα

0

Στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, το θέμα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να εξετάσουν τις δυνατότητες δράσης για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών και την αποτροπή νέων ναυαγίων, μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο.

Με μήνυμά της στο twitter, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Διενεργούμε έρευνα για την απάνθρωπη μεταχείριση σε πολλά κέντρα κράτησης, μεταξύ των οποίων σε εκείνο της Λαμπεντούζα και δεν θα διστάσουμε να κινήσουμε την προβλεπόμενη διαδικασία σε περίπτωση παραβάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι είχαν πνιγεί στις αρχές Οκτωβρίου, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε ανοιχτά του νησιού της Λαμπεντούζα που αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που συναντούν οι μετανάστες, οι οποίοι αναχωρούν από τη Βόρεια Αφρική. Τότε, η ΕΕ είχε αποδεσμεύσει βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου οι ιταλικές αρχές να διαχειριστούν την άφιξη των μεταναστών που δεν έχει σταματήσει παρά τον σκληρό χειμώνα. Την Τρίτη, το ιταλικό πολεμικό ναυτικό διέσωσε 110 άντρες, στην πλειοψηφία τους αφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα φουσκωτό, νότια του νησιού.

Ρεπορτάζ που μετέδωσε το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι TG2, έδειξε μετανάστες να εξαναγκάζονται να γδυθούν μέσα στο κρύο και να περιμένουν στη σειρά για να απολυμανθούν κατά της ψώρας.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δεσμεύτηκε για τη διενέργεια έρευνας και την επιβολή κυρώσεων.

 

Σχόλια