Καταγγέλλει η Κομισιόν τις υπέρογκες αμοιβές για ποδοσφαιρικές μεταγραφές

0

Η Κομισιόν αναγνώρισε την ελευθερία των αθλητικών αρχών να ορίζουν τους κανόνες των μεταγραφών, τόνισε ωστόσο ότι το ισχύον πλαίσιο δεν διασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Σύμφωνα με την μελέτη της Επιτροπής, τα ποδοσφαιρικά σωματεία δαπανούν περίπου 3 δισεκατομμύρια ετησίως σε μεταγραφές, όμως μικρό μέρος εξ αυτών καταλήγει στα μικρότερα ή ερασιτεχνικά σωματεία.

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών περιορίζεται σε λίγα σωματεία που έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα ή στηρίζονται σε πολύ πλούσιους επενδυτές. Κατ΄αποτέλεσμα, οξύνονται οι ανισορροπίες πλούτου μεταξύ των σωματείων και τίθενται σε μειονεκτικότερη θέση τα μικρότερα σωματεία, τα οποία αδυνατούν να αναπτυχθούν και να διαρρήξουν την κυριαρχία των μεγαλύτερων σωματείων στις αθλητικές διοργανώσεις.

Η Κομισιόν πρότεινε, με κανόνες της ΦΙΦΑ και των εθνικών ποδοσφαιρικών ενώσεων, εντονότερους ελέγχους στις οικονομικές συναλλαγές περί μεταγραφών, καθώς και να εισαχθεί τέλος «ευ αγωνίζεσθαι» στις αμοιβές για μεταγραφές πάνω από ένα ορισμένο ποσό. Περαιτέρω, στην μελέτη της Επιτροπής προτάθηκε ο περιορισμός των ποδοσφαιριστών ανά σωματείο, η επανεξέταση του ζητήματος της «ιδιοκτησίας παικτών σε τρίτους», όπου ένας παίκτης ουσιαστικά εκμισθώνεται από έναν μάνατζερ σε σωματείο καθώς και τον τερματισμό συμβατικών πρακτικών διόγκωσης των αμοιβών για μεταγραφές.

Σχόλια