Κατάρ: Απλήρωτοι μετανάστες εγκαταλείπονται στην πείνα

0

Περισσότεροι από ογδόντα μετανάστες, εργάτες στον κατασκευαστικό τομέα στο Κατάρ, οι οποίοι έχουν δουλέψει επί σχεδόν ένα χρόνο σε περίβλεπτο πύργο σε επιχειρηματική περιοχή της Ντόχα, αλλά ουδέποτε πληρώθηκαν για την εργασία τους, αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων και χρειάζονται επειγόντως την κυβερνητική βοήθεια, ανακοίνωσε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση καλεί τις αρχές του Κατάρ να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα από την οποία υποφέρουν οι εργαζόμενοι της Lee Trading and Contracting (LTC), οι οποίοι εργάζονταν σε συνθήκες, ενδεχομένως, ισοδύναμες με αναγκαστική εργασία.

Στα μέσα Νοεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκε τον καταυλισμό των εργατών στη βιομηχανική περιοχή al Saliya και στη συνέχεια ζήτησε από τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών να αντιμετωπίσουν την διαμορφωθείσα κατάσταση, ως προτεραιότητα. «Η κυβέρνηση του Κατάρ πρέπει ενεργήσει για να σταματήσει την κρίση” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστείας. “Οι εργάτες μας είπαν ότι απλώς θέλουν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους και φύγουν από τη χώρα.
Τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών πρέπει να το διασφαλίσουν το συντομότερο δυνατό. Μια τέτοια πράξη θα καταδείκνυε ότι η κυβέρνηση πραγματικά εννοεί όσα λέει, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργατών.»
Ορισμένοι μετανάστες κοιμούνται σε σκληρές ξύλινες τάβλες χωρίς στρώματα και ορισμένα από τα κτήρια προσωρινής διαμονής, είναι σε επικίνδυνο βαθμό ασταθή. Τα πατώματα και τα ταβάνια σε ένα υπνοδωμάτιο είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.
Στην ομάδα, η οποία αποτελείται από 60 εργάτες από το Νεπάλ και μετανάστες από τη Σρι Λάνκα, τις Φιλιππίνες, τη Νιγηρία, την Κίνα, και το Μπάγκλαντες, οφείλονται μισθοί μέχρι και ενός έτους. Έκαναν κατασκευαστικές εργασίες σε δύο ορόφους -38ο και 39ο- στον Πύργο Al Bidda στη Ντόχα, ο οποίος αποκαλείται «Το Σπίτι του Ποδοσφαίρου στο Κατάρ», λόγω ορισμένων γραφείων ποδοσφαιρικών οργανώσεων που διατηρούν εκεί την έδρα τους.
Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει αποδεικτικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η LTC οφείλει στους εργάτες συνολικά περίπου 1,5 εκατομμύριο ριγιάλ (περίπου 412.000 δολάρια), ενώ οι λόγοι για τους οποίους η εταιρεία δεν πλήρωσε τους εργάτες παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

Όλοι οι μετανάστες έχουν καταθέσει μηνύσεις εναντίον της LTC στο Εργατικό Δικαστήριο της Ντόχα διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, αλλά το δικαστήριο ζήτησε από τον κάθε έναν να πληρώσει ένα τέλος 600 ριγιάλ (165 δολάρια), ούτως ώστε να ανατεθεί η σύνταξη έκθεσης εμπειρογνωμόνων για την υπόθεσή τους. Εάν δεν καταβληθεί το ποσό, οι υποθέσεις τους δεν είναι δυνατό να εξεταστούν.

 

Οι εργάτες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους
να εξαιρεθούν από το συγκεκριμένο τέλος, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.
Σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο του Κατάρ, οι εργάτες υποτίθεται ότι εξαιρούνται από την καταβολή δικαστικών τελών.

«Η υπόθεση αυτή απεικονίζει τέλεια τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργάτες στη δικαιοσύνη στο Κατάρ. Πώς μπορεί ένας εργάτης που έχει να πληρωθεί ένα χρόνο να βρει ένα τέτοιο χρηματικό ποσό;», δήλωσε ο Σαλίλ Σετί.
Κάποιοι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν ότι όταν σταμάτησαν να δουλεύουν τον Αύγουστο του 2013, ως αντίδραση στη μη καταβολή των μισθών τους, απειλήθηκαν με φυλάκιση από εκπρόσωπο της LTC. Οι άνδρες είπαν ότι μετά από αυτό επέστρεψαν στη δουλειά.
Ο εν λόγω εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό στη Διεθνή Αμνηστία.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Αναγκαστική Εργασία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, ο εξαναγκασμός ανθρώπων σε εργασία με την απειλή φυλάκισης θα συνιστούσε αναγκαστική εργασία.

Οι εργαζόμενοι της LTC δεν λαμβάνουν τρόφιμα ή επιδόματα τροφίμων και δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους, ούτως ώστε να μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα. Η εταιρεία τους παρείχε 250 ριγιάλ (69 δολάρια) το μήνα ως επίδομα τροφίμων, αλλά το διέκοψε τον Οκτώβριο.
 

Σχόλια