Κατάσχεση «ματωμένων διαμαντιών» στην Αμβέρσα

0

Οι δικαστικές αρχές της Αμβέρσας κατέσχεσαν παράνομα διαμάντια αξίας 14 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προέρχονταν από την Ακτή Ελεφαντοστού. Επιπλέον οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός υπόπτου.
Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές τα διαμάντια από την Ακτή Ελεφαντοστού ανήκουν στην κατηγορία των επονομαζομένων «ματωμένων διαμαντιών». Τα κέρδη από το εν λόγω εμπόριο χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση εγκληματικών οργανώσεων ή για τη διαιώνιση εμφυλίων πολέμων στην Αφρική.
Η εισαγγελική αρχή επιβεβαίωσε ότι συνελήφθη ο βασικός ύποπτος της υπόθεσης. Πρόκειται για έναν από τους διευθυντές της εταιρείας Peri Dimanond. Οι έρευνες που οδήγησαν στην κατάσχεση των παράνομων διαμαντιών και του βασικού υπόπτου είχαν ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο.
«Εάν οι κατηγορίες εις βάρος της Peri Diamond αποδειχθούν αληθινές στο δικαστήριο, τότε θα αφαιρεθεί από την εταιρεία η άδεια για να δραστηριοποιείται στο Βέλγιο και στα χρηματιστήρια», ανακοίνωσε ο Φιλίπ Κλάες του Παγκόσμιου Κέντρου Διαμαντιών, το οποίο εδρεύει στην Αμβέρσα.
Η εμπορία των «ματωμένων διαμαντιών» έχει κηρυχτεί παράνομη σε όλο τον κόσμο. Το παράνομο εμπόριο, ωστόσο, συνεχίζεται. Οι άδειες προέλευσης των διαμαντιών πλαστογραφούνται για να αποκρύπτεται το γεγονός ότι οι πολύτιμοι λίθοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.

Σχόλια