Καταζητούμενος από την Ιντερπόλ ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας

0

Η Ιντερπόλ τοποθέτησε τη Δευτέρα 12/01 στη λίστα καταζητουμένων της τον ανατραπέντα πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανατροπή του, οπότε και είχε βρει καταφύγιο στη γειτονική Ρωσία. Ο Γιανούκοβιτς κατηγορείται από Ουκρανούς αξιωματούχους για υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων από δημόσιους πόρους.

Ο κ Γιανουκόβιτς ανετράπη μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στο Κίεβο τον περασμένο χρόνο. Ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και οι ένοπλες συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού.

Η εγγραφή του Γιανουκόβιτς στη λίστα της Ιντερπόλ σημαίνει ότι η Ιντερπόλ αναλαμβάνει πλέον να παρέχει βοήθεια στις ουκρανικές Αρχές για τον εντοπισμό του, με σκοπό τη σύλληψη ή την έκδοσή του.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, η απόφαση της Ιντερπόλ ελήφθη μετά από μήνες διαβουλεύσεων με τις αρχές του Κιέβου. Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο ότι έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι ελεύθεροι σκοπευτές τα πυρά εναντίον διαδηλωτών, ενώ ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον του.
 

Σχόλια