Κατέθεσε το αίτημα αναβολής της δίκης του ο Ρ. Κάρατζιτς

0

Το αίτημα περί αναβολής της επανάληψης της δίκης του, το οποίο είχε προαναγγείλει πριν από λίγες ημέρες, κατέθεσε και επισήμως χθες ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Η ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί να επαναληφθεί την 1η Μαρτίου. Για την αναβολή ο κ. Κάρατζιτς επικαλείται «τα δικαιώματά του για κατάλληλα μέσα και για επιλογή του δικηγόρου του», τα οποία, όπως υποστηρίζει, «δεν επιτεύχθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η προετοιμασία του και η συμμετοχή του στη δίκη του».
Ο πρώην ισχυρός άνδρας των Σέρβων της Βοσνίας κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έχει εξαρχής ανακοινώσει ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του μόνος του. Η δίκη του ξεκίνησε στις 26 του περασμένου Οκτωβρίου, με τον ίδιο να απέχει τις τρεις πρώτες ημέρες, δηλώνοντας ότι δεν έχει ολοκληρώσει τη νομική προετοιμασία του. Στις 5 Νοεμβρίου το δικαστήριο διόρισε αυτεπαγγέλτως τον Βρετανό δικηγόρο Ρίτσαρντ Χάρβεϊ ως συνήγορό του και «μετέθεσε» τη συνέχεια της διαδικασίας για την 1η Μαρτίου, προκειμένου να ενημερωθεί ο δικηγόρος για την υπόθεση. Ωστόσο, ο κ. Κάρατζιτς άσκησε έφεση κατά του διορισμού του κ. Χάρβεϊ, δικαίωμα το οποίο του αναγνώρισε το ICTY.

Σχόλια