Κατηγορείται φοιτητής για συνεργασία με τους ισλαμιστές στο Αφγανιστάν

0

Ένας Αμερικανός φοιτητής αντιμετωπίζει κατηγορίες με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, επειδή υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησε ισλαμιστές εξτρεμιστές που πολεμούν τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Ο 26χρονος Σαγιέντ Χασμί, Αμερικανός υπήκοος, που σπουδάζει και ζει στο Λονδίνο, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Χίθροου, καθώς επρόκειτο να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό το Πακιστάν.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν άσκησε κατηγορίες σε βάρος του Χασμί για συνωμοσία και υποστήριξη της Αλ Κάιντα με την παροχή στρατιωτικών εφοδίων σε ομοϊδεάτες του, που είχαν διασυνδέσεις με τους ισλαμιστές που πολεμούν τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Ο Χασμί, που κατάγεται από τη Νέα Υόρκη, οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο, όπου δώθηκε εντολή να παραμείνει κρατούμενος μέχρι να απελαθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελικής αρχής στο Μανχάταν.

Ο Χασμί, που είναι γνωστός και με το ψευδώνυμο Φάχαντ, αλλά και άλλα άτομα, που δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματά τους, έδωσαν αδιευκρίνιστα στρατιωτικά εφόδια σε άγνωστα άτομα, που τα μετέφεραν με τη σειρά τους σε συνεργάτες της Αλ Κάιντα στην επαρχία του Νοτίου Ουαζιριστάν, στο Πακιστάν, από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Μάϊο του 2006, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ένας από τους υπόπτους συνεργούς του Χασμί έχει συλληφθεί στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ο Χασμί κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, μπορεί να του επιβληθεί κάθειρξη 54 χρόνων.