Πακιστάν: Κατηγορίες για βλασφημία εναντίον 68 δικηγόρων

0

Την περασμένη εβδομάδα αρκετές δεκάδες δικηγόροι, από μειονότητα σιιτών του Πακιστάν ως επί το πλείστον, οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αστυνομίας, για την κράτηση και τον ξυλοδαρμό ενός δικηγόρου μετά από διαφωνία τους.

Οι κατηγορίες για βλασφημία αποτελούν τον πιο διαδεδομένο λόγο εντάσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών στο Πακιστάν και πολλάκις έχουν οδηγήσει σε θρησκευτική και πολιτική βία.

Τα τελευταία χρόνια πολλές διαμάχες και ακρότητες έχουν λάβει χώρα στο Πακιστάν, κυρίως λόγο του άκρως αμφιλεγόμενου νόμου της χώρας περί βλασφημίας.

Το Μάρτιο, ένας Πακιστανός δικαστής καταδίκασε έναν χριστιανό άνδρα σε θάνατο για βλασφημία.

Τον Ιανουάριο δικαστήριο στο Πακιστάν καταδίκασε έναν άνδρα σε θάνατο, επειδή σε επιστολές του υποστήριζε ότι είναι προφήτης.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, πακιστανικό δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον ενός κληρικού, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι σχετιζόταν με χριστιανή κοπέλα, η οποία είχε κατηγορηθεί για βλασφημία,

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχώρης στο Πακιστάν, αθώωσε χριστιανό άνδρα, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για βλασφημία.

Το Νοέμβριο του 2012, δικαστήριο διέταξε την αστυνομία να αποσύρει τις κατηγορίες περί βλασφημίας σε βάρος ενός 14χρονου κοριτσιού, η υπόθεση της οποίας προκάλεσε διεθνή ανησυχία για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.
 

Σχόλια