Κατηγορούμενη για περιβαλλοντική καταστροφή στη Νιγηρία η Shell

0

Συγκεκριμένα, τέσσερις Νιγηριανοί και η περιβαλλοντική οργάνωση «Friends of Earth» προσέφυγαν σε δικαστήριο της Χάγης ισχυριζόμενοι ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας στην περιοχή ευθύνονται για τη δημιουργία τριών πετρελαιοκηλίδων, οι οποίες έχουν προκαλέσει όχι μόνο οικονομική καταστροφή αλλά έχουν επιπτώσεις και στη ζωή των κατοίκων της περιοχή γύρω από το δέλτα του ποταμού.

Ο Jan de Bie Leuveling Tjeenk, δικηγόρος του πετρελαϊκού κολοσσού ισχυρίζεται ότι το ολλανδικό δικαστήριο δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο να εξετάσει την προσφυγή και η υπόθεση θα έπρεπε να κριθεί από τη νιγηριανή δικαιοσύνη. Τονίζει ακόμα ότι είναι η πρώτη φορά που ολλανδική πολυεθνική εταιρεία ενάγεται σε ολλανδικό δικαστήριο για τις δραστηριότητες αλλοδαπής θυγατρικής της.

Επιπλέον, ο Allard Castelein, εκπρόσωπος της εταιρείας, ισχυρίζεται ότι πρόκειται για σαμποτάζ καθώς δεν υπάρχουν βίντεο που να αποδεικνύουν την καταστροφή ενώ υποστηρίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η εκτεταμένη εγκληματική δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς συνεχώς παρατηρούνται κρούσματα κλοπής πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις της Shell.

Η Channa Samkalden, δικηγόρος των νιγηριανών χωρικών ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η εταιρεία, αν και γνώριζε το πρόβλημα στον αγωγό, δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και για την πρόληψη παρόμοιων μελλοντικών φαινομένων. Μάλιστα, καθώς το δέλτα του Νίγηρα καλύπτει τις βασικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος, οι χωρικοί περιγράφουν μια τραγική κατάσταση εξαιτίας της ρύπανσης του ποταμού.

Ζητούν λοιπόν χρηματική αποζημίωση και απαιτούν από την εταιρεία να καθαρίσει άμεσα τις πετρελαιοκηλίδες. Η περιβαλλοντική οργάνωση από την πλευρά της, σημείωσε ότι πιθανή θετική ετυμηγορία του δικαστηρίου θα δημιουργήσει διεθνές δικαστικό προηγούμενο και θα ενθαρρύνει και άλλα θύματα περιβαλλοντικής μόλυνσης να στραφούν δικαστικά κατά δυτικών πολυεθνικών εταιρειών, θέτοντας έτσι ένα τέρμα στα εταιρικά εγκλήματα που διαπράττονται από τους κολοσσούς του πετρελαίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του 2013. Τέλος, να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Shell βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενη για πρόκληση περιβαλλοντικής μόλυνσης καθώς παρόμοιες υποθέσεις έχουν απασχολήσει τόσο την βρετανική όσο και την αμερικανική δικαιοσύνη ενώ από έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε πέρσι προκύπτει ότι η δραστηριότητα εταιρειών πετρελαιοειδών, περιλαμβανομένης της Shell, τα τελευταία 50 χρόνια ευθύνεται για τη μόλυνση που κατέστρεψε την περιοχή γύρω από το δέλτα του Νίγηρα.