Κατηγορούμενοι για προσβολή του εθνικού φρονήματος οι εκδότες βιβλίου του Νόαμ Τσόμσκι στην τουρκική γλώσσα

0

Τρεις Τούρκοι υπήκοοι που εξέδωσαν στην τουρκική γλώσσα βιβλίο του Νόαμ Τσόμσκι, το οποίο κατά την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης προσβάλει «το εθνικό φρόνημα των Τούρκων, τη δημοκρατία και το Κοινοβούλιο» κινδυνεύουν έως και με έξι χρόνια φυλάκισης.

Πρόκειται για το βιβλίο Δημιουργώντας Συναίνεση: Η Πολιτική Οικονομία των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, που κυκλοφόρησε το 1988 με την υπογραφή του πολιτικού ακτιβιστή και καθηγητή γλωσσολογίας Νόαμ Τσόμσκι και του Έντουαρντ Σ.Χέρμαν.

Το βιβλίο είναι μία ανάλυση της λογοκρισίας του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον κόσμο και είναι έντονα επικριτικό για τις σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων, μεγάλων επιχειρήσεων, διαφημιστών και μέσων ενημέρωσης.

Ο Φατίχ Τας, εκδότης στην Aram Publishing, ο Ομέρ Φαρούκ Κουρχάν και ο Λουτφί Ταϊλάν Τοσούν κατηγορούνται επίσης για «υποκίνηση διχασμού μεταξύ κοινωνικών τάξεων, φυλών, θρησκειών, δογμάτων και περιοχών», μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Εάν κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν ποινές από 18 μήνες μέχρι έξι χρόνια.

Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται ότι στην πρόσφατη έκδοση στην τουρκική γλώσσα του βιβλίου περιλαμβάνονται τμήματα που είχαν μείνει έξω από την αρχική τουρκική έκδοση.

Σχόλια