Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο γιατρός του Μάικλ Τζάκσον

0

Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι έδρασε με «βαριά αμέλεια» ,όταν του χορηγούσε τη θανατηφόρο δόση του υπνωτικού προποφόλη, που προκάλεσε το θάνατο του Τζάκσον τον Ιούνιο του 2009. Ο 58χρονος κατηγορούμενος Dr.Murray απειλείται –αν κριθεί ένοχος- με φυλάκιση 4 χρόνων και αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Στη χθεσινή συζήτηση ενώπιον του ακροατηρίου, ο εισαγγελέας στην εισήγησή του ανέφερε ότι ο γιατρός του Τζάκσον πρόδωσε επανειλημμένα την εμπιστοσύνη του πελάτη του, χορηγώντας του ακατάλληλης δοσολογίας υπνωτικών ουσιών, τα οποία αιτιωδώς οδήγησαν στο θάνατό του. Η πράξη αυτή κατά την κατηγορούσα αρχή δηλώνει όχι μόνο βαριά αμέλεια απέναντι στον πελάτη-ασθενή αλλά και παραβίαση της πεμπτουσίας της ιατρικής δεοντολογίας.

Στη συζήτηση εκτελέστηκαν ηχητικά ντοκουμέντα, όπου ο Τζάκσον μιλούσε στον προσωπικό του γιατρό για το πώς αντιμετωπίζει τις συναυλίες του, και στα οποία είναι ολοφάνερο ότι ο τραγουδιστής είναι βαριά ναρκωμένος. Ο εισαγγελέας χρησιμοποίησε αυτά τα αποδεικτικά μέσα για να τονίσει ότι η δυσκολία ομιλίας θα έπρεπε να είναι μια σαφέστατη ένδειξη για τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον για τον ιατρικό υπεύθυνο, ότι ο ασθενής δεν πρέπει να λάβει άλλη δόση του ηρεμιστικού. Στην απαγγελία του κατηγορητηρίου σημειώνεται και ένα περιστατικό την βραδιά του θανάτου, όταν –μετά τη χορήγηση της θαντηφόρας δόσης- ο Murray εγκατέλειψε το δωμάτιο, που ήταν ο Τζάκσον, αντί να τον προσέχει, ενώ ειδοποίησε ασθενοφόρο 20 λεπτά, αφού τον βρήκε αναίσθητο.

Η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι ο θάνατος οφειλόταν σε ναρκωτικά τα οποία λάμβανε αυτοβούλως ο τραγουδιστής, πέρα από τα ηρεμιστικά που του είχε χορηγήσει ο γιατρός. Συγκεκριμένα επικαλέστηκε την κατάποση του ηρεμιστικού λοραζεπαμης το πρωί του θανάτου, σε δοσολογία που επαρκούσε για έξι άτομα και όχι ένα. Ο δικηγόρος του Murray αντέκρουσε την κατηγορούσα αρχή λέγοντας ότι δεν υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος, από τη στιγμή που υπεύθυνο για το θάνατο είναι το μείγμα των ηρεμιστικών ουσιών, ενώ από μόνη της η χορηγούμενη προποφόλη δεν θα επαρκούσε για οτιδήποτε άλλο πέρα από το να πέσει σε ύπνο. Αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι ο Τζάκσον εθίστηκε εξαρχής στα υπνωτικά λόγω του Murray, ενώ τόνισε εμφατικά ότι δεν είχε υπογραφεί ποτέ το συμβόλαιο για να είναι αποκλειστικός, προσωπικός του γιατρός, συνεπώς δεν υπήρχε αυξημένο καθήκον επιμέλειας του ασθενή πέρα από αυτό που επιβάλλει ο ιατρικός κώδικας.

Ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο χορογράφος του Τζάκσον, Κένι Ορτέγκα, ο οποίος συμφώνησε ότι ήταν διαταραγμένη η κατάσταση της υγείας του τραγουδιστή για αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά είπε ότι «τελευταία είχε βελτιωθεί η όψη του, ήταν συνεχώς μέσα σε μια ζωντανή ενέργεια». Στις επόμενες συζητήσεις θα κληθούν να καταθέσουν ιατρικοί πραγματογνώμονες για να αναλύσουν τις επιπτώσεις που έχουν τα υπνωτικά και να ερμηνεύσουν την ανεύρεση ίχνους των ουσιών στο στομάχι του τραγουδιστή. Η δίκη συγκεντρώνει καθημερινά πλήθη φανατικών οπαδών της μουσικής του νεκρού ειδώλου, και αναμένεται να κρατήσει πέντε εβδομάδες.

 

Σχόλια