Κελιά από κοντέινερ και διπλές κουκέτες στη Νέα Ζηλανδία

0

Τα αυξημένα μέτρα καταστολής της εγκληματικότητας και η λαϊκή απαίτηση για αυστηρότερες ποινές από τα δικαστήρια της Νέας Ζηλανδίας οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των κρατουμένων κατά 40% τα τελευταία έξι χρόνια.

Η Υπουργός Σωφρονισμού, Τζούντιθ Κόλινς, δήλωσε ότι ο πληθυσμός των φυλακών αυξήθηκε από κάτω από 6.000 που ήταν το 2003, στους 8.457 το Σεπτέμβριο του 2007, που είναι ο υψηλότερος αριθμός όλων των εποχών αλλά μάλλον θα ξεπεραστεί πολύ σύντομα.

«Είναι πολύ πιθανό ότι στις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, πίσω από τα κάγκελα, στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας», είπε η Κόλινς προειδοποιώντας ότι το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, θα μπορούσε να μείνει χωρίς κρεβάτια για νέους κρατούμενους.

Η Υπουργός έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στους επικεφαλής των φυλακών να υιοθετήσουν το σύστημα της «διπλής κουκέτας», για να τοποθετούν δύο κρατουμένους σε κελιά που προορίζονται για ένα άτομο, αντικαθιστώντας το κρεβάτι με κουκέτα.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αγοράσει ναυτιλιακά κοντέινερ για να τα μετατρέψει σε κελιά έτσι να αντιμετωπίσει την κρίση στέγης στις φυλακές καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο πληθυσμός των φυλακισμένων προβλέπεται να φτάσει τους 10.700 μέχρι το 2016.

Με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Χάουαρντ για την Ποινική Μεταρρύθμιση, η Νέα Ζηλανδία έχει 190 κρατουμένους ανά 100.000 κατοίκους και ως προς τον αριθμό των φυλακισμένων υστερεί μόνο από τις ΗΠΑ ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες.

Σχόλια