Κέρδισε την έφεση η Philip Morris σε υπόθεση αποζημίωσης για θάνατο καπνιστή

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με πλειοψηφία πέντε έναντι τεσσάρων, έκανε δεκτή έφεση της καπνοβιομηχανίας Philip Morris κατά πρωτόδικης απόφασης που προέβλεπε την καταβολή συνολικής αποζημίωσης 79,5 εκατ. δολαρίων στη σύζυγο καπνιστή, ο οποίος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα.

Στην πρωτόδικη απόφαση του 1999, το σώμα ενόρκων από το Όρεγκον είχε ταχθεί υπέρ της καταβολής του ποσού στη χήρα του Τζέσε Ουίλιαμς o οποίος είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα από καρκίνο των πνευμόνων, κρίνοντας ότι οι διαφημιστικές καμπάνιες της Philip Morris δεν ανέφεραν επαρκώς τους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία, και ήταν εν μέρει υπεύθυνες για το θάνατό του.

Η Philip Morris αμφισβήτησε το ποσό της αποζημίωσης, θεωρώντας το δυσανάλογο σε σχέση με τη βλάβη την οποία υπέστη η χήρα και υποστηρίζοντας ότι οι ένορκοι έσφαλαν, μη κρίνοντας αποκλειστικά και μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και για άλλες περιπτώσεις διαφόρων άλλων καπνιστών στις ΗΠΑ, μη άμεσα εμπλεκομένων ωστόσο στην υπόθεση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συμμερίστηκε τις απόψεις της καπνοβιομηχανίες ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση και ανακουφίζοντας έτσι και τις υπόλοιπες μεγάλες αμερικανικές καπνοβιομηχανίες, που την ανέμεναν με ενδιαφέρον, ώστε να περιορίσουν τα ποσά των αποζημιώσεων που έχουν κληθεί να καταβάλουν σε παρόμοιες υποθέσεις.

Σχόλια