Κέρδισε το δικαίωμα να πεθάνει “με αξιοπρέπεια”

0

Νοσοκομείο της Βρετανίας αποφάσισε να μην υποβάλει υποχρεωτικά μια 13χρονη σε μεταμόσχευση καρδιάς, καθώς οι κοινωνικοί λειτουργοί διαβεβαίωσαν ότι το κορίτσι ήταν ενημερωμένο για τις επιπτώσεις της επέμβασης αλλά παρέμενε ανένδοτο.

Η Χάνα Τζόουνς έπασχε από λευχαιμία και από την ηλικία των πέντε ετών λάμβανε φάρμακα που προκάλεσαν βλάβες στην καρδιά της. Σήμερα ζει με μια οπή στην καρδιά, επιμένει όμως ότι δεν θέλει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση και να παίρνει ανοσοκατασταλτικά για την υπόλοιπη ζωή της.
Το Νοσοκομείο της Κομητείας του Χέρεφορντ είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας δικαστική εντολή προκειμένου να υποβάλει το κορίτσι σε μεταμόσχευση.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί του νοσοκομείου είχαν απειλήσει το Φεβρουάριο τους γονείς της 13χρονης ότι θα τους αφαιρούσαν την επιμέλεια αν δεν την έφερναν για νοσηλεία.
Τελικά όμως η ασθενής έπεισε τους κοινωνικούς λειτουργούς υποστηρίζοντας ότι έχει το δικαίωμα “να πεθάνει στο σπίτι της με αξιοπρέπεια.”
Οι γονείς στήριζαν την απόφαση της κόρης τους.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ηθικής του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, Τόνι Κάλαντ, δήλωσε στο BBC ότι η Βουλή των Λόρδων είχε αποφανθεί το 1980 ότι τα παιδιά που κατανοούν όλα τα δεδομένα γύρω από την πάθησή τους είναι νομικώς ικανά να αποφασίζουν για τον εαυτό τους.