Κίνα: Αναστολή εκτέλεσης θανατικής ποινής, σε υπόθεση ανθρωποκτονίας

0

Κινεζικό δικαστήριο χορήγησε διετή αναστολή της θανατικής ποινής, σε μία γυναίκα η οποία καταδικάστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της, ο οποίος την κακοποιούσε.

Η 44χρονη Li Yan είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2012, επειδή σκότωσε το σύζυγο της, ο οποίος την κακοποιούσε σωματικά και σεξουαλικά, καίγοντας την με τσιγάρα και ακρωτηριάζοντας ένα από τα δάχτυλα της. Όμως, την περασμένη Παρασκευή, δικαστήριο της κινεζικής επαρχίας της Sichuan, το οποίο είχε ζητήσει την επανάληψη της δίκης, έκρινε ότι αν και η L.Yan είναι ένοχη για ανθρωποκτονία, δεν έπρεπε να της επιβληθεί η θανατική ποινή.

«Όσον αφορά την αρχική ετυμηγορία, η αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών ήταν σωστή και η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου νομότυπη, όμως η εκτίμηση της επιβαλλόμενης τιμωρίας κρίνεται εσφαλμένη», όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου. Η ποινή της L.Yan αναμένεται να μετατραπεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, εάν κατά τα δύο έτη της αναστολής, επιδείξει καλή συμπεριφορά.

Η κίνηση του δικαστηρίου επιδοκιμάστηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αλλαγή πλεύσης, όσον αφορά την αντιμετώπιση των θυμάτων κακοποίησης στη χώρα. Ο William Nee, ερευνητής για της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κίνα, δήλωσε ότι:«Η αναστολή της ποινής της Li Yan μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για μελλοντικές υποθέσεις, στις οποίες η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ελαφρυντικό παράγοντα».