Κίνα: άρνηση συμμόρφωσης με Οδηγία της Ε.Ε. για τα τέλη αερομεταφορέων που ρυπαίνουν

0

Την πρόθεση μη συμμόρφωσης προς την ευρωπαϊκή Οδηγία που θεσπίζει τέλη για τις εκπομπές ρυπαρών ουσιών από αεροπλάνα στον ευρωπαϊκό χώρο, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Αερομεταφορέων Κίνας (China Air Transport Association – CATA). Η Οδηγία ισχύει από 1ης Ιανουαρίου και προβλέπει χρεώσεις ανάλογες με τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Ο CATA περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές αεροπορικές εταιρείες της χώρας, δηλαδή τις Air China, China Southern Airlines, China Eastern Airlines και Hainan Airlines. Σύμφωνα με υπολογισμούς η συμμόρφωση προς την Οδηγία θα σήμαινε για τις κινέζικες αεροπορικές πρόσθετο κόστος ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ. «Ο Σύνδεσμος Αερομεταφορέων Κίνας, εκπροσωπώντας όλες τις κινέζικες αεροπορικές εταιρείες, είναι κάθετα αντίθετος με την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποχρεώσει όλες ανεξαιρέτως τις ξένες αεροπορικές να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό πλάνο για μείωση των ρύπων στις πτήσεις (ETS – European Trading Scheme). Τα μέλη μας δεν θα συνεργαστούν με αυτό το πλάνο, ούτε προτίθενται να καταβάλλουν πρόσθετα τέλη», δήλωσε ο Chai Haibo, εκπρόσωπος του Συνδέσμου. Η κινεζική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει την Ε.Ε. ότι, αν προχωρήσει στην εφαρμογή της Οδηγίας, θα υπάρξουν αντίστοιχου περιεχομένου μέτρα ως απάντηση.

Σύμφωνα με τους όρους της Οδηγίας, όσοι αερομεταφορείς δεν συμμορφώνονται απειλούνται κατ’ αρχήν με πρόστιμα και ίσως με απαγόρευση διενέργειας πτήσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος. Με τη συγκεκριένη Οδηγία αντίθετες είναι και άλλες χώρες –ΗΠΑ, Ινδία, Καναδάς – , ενώ τον προηγούμενο μήνα οι ΗΠΑ έχασαν δικαστική διαμάχη ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτό το ζήτημα. Το ΔΕΕ είχε κρίνει νόμιμη την Οδηγία, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι συνεπάγεται δυσμενέστατες συνέπειες για ξένους αερομεταφορείς και παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες.

 

Σχόλια