Κίνα: Εκτέλεση 8 ατόμων για εγκλήματα τρομοκρατίας

0

Οκτώ άνθρωποι εκτελέστηκαν στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας μετά τη θανατική καταδίκη τους για υποθέσεις τρομοκρατίας, σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων.

Ειδικότερα, δικαστήριο της πρωτεύουσας της Σιντζιάνγκ, καταδίκασε τους τρεις από τους οκτώ ως εγκεφάλους επίθεσης με αυτοκίνητο που είχε πέσει πάνω σε αστυνομικούς και τουρίστες, στην Πύλη της Τιενανμέν, στο κέντρο του Πεκίνου, το προηγούμενο έτος.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να χάσουν τη ζωή τους δύο τουρίστες και οι τρεις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, μέλη της εθνοτικής ομάδας των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ, η πλειονότητα των οποίων είναι μουσουλμάνοι.

Οι υπόλοιπο πέντε εκτελεσθέντες, καταδικάστηκαν για διάφορα εγκλήματα, όπως για αρπαγή όπλων και επίθεση εναντίον της αστυνομίας, παράνομη κατασκευή εκρηκτικών, ίδρυση τρομοκρατικής οργάνωσης και δολοφονία κρατικών λειτουργών.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Κίνας, οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας και των αυτονομιστικών τάσεων στη Σιντζιάνγκ, όπου πέρυσι είχε σημειωθεί έξαρση των επιθέσεων από Ουιγούρους, των οποίων ο πληθυσμός προσεγγίζει τα 8 εκατομμύρια κατοίκους.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί Ουιγούροι στη Σιντζιάνγκ καταγγέλλουν ότι υφίστανται σκληρή πολιτισμική και θρησκευτική καταστολή από τις Αρχές, καθώς και ότι οι Κινέζοι Χαν που έχουν εποικήσει την περιοχή καρπώνονται τα περισσότερα οφέλη της ανάπτυξης της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας.
 

Σχόλια