Κίνα: Ελεύθερος ακτιβιστής, μετά από 9 χρόνια στη φυλακή

0

Σε απελευθέρωση δημοκρατικού ακτιβιστή ύστερα από κάθειρξη εννέα ετών προχώρησαν οι κινεζικές αρχές, τρία χρόνια πριν από τη λήξη της ποινής του, προκαλώντας έκπληξη, καθώς σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Πεκίνο έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο μεγάλη εκστρατεία καταστολής των διαφωνούντων.

Ο 53χρονος Σου Ουάνπινγκ, τον Απρίλιο του 2005 είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια κάθειρξη στην πόλη Τσονγκίνγκ για «υποκίνηση ανατροπής του κράτους», ωστόσο οι αρχές αποφάσισαν να μειώσουν την ποινή του κατά τρία χρόνια. Μετά την απελευθέρωσή του, ο Σου δήλωσε στο Radio Free Asia, ότι οι πολιτικές του πεποιθήσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν, παρά τη δοκιμασία του. Ο Σου Ουανπίνγκ έπασχε από πάθηση του πεπτικού συστήματος, από προστάτη και άλλα προβλήματα υγείας κατά τη φυλάκιση του, αλλά είχε αρνηθεί να του χορηγηθεί ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σύζυγός του «είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από τις αρχές της φυλακής» στη διάρκεια μιας επίσκεψής της στον κρατούμενο ακτιβιστή και οι σωφρονιστικές αρχές δεν της είχαν επιτρέψει να παραστεί στην κηδεία της μητέρας της.

Ο κ. Σου, εργάτης και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Κίνας, που είναι παράνομο, είχε εκτίσει παλαιότερα οκτώ χρόνια στη φυλακή για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 1989 υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.  Το 1998 καταδικάστηκε εκ νέου σε τρία χρόνια σε στρατόπεδο αναμόρφωσης μέσω της εργασίας, για την υποκίνηση απολυμένων εργαζομένων σε διαδηλώσεις.