Κίνα: Με κυβερνητική απόφαση καλούνται σε εξετάσεις οι δημοσιογράφοι

0

Εξετάσεις καλούνται σύμφωνα με απόφαση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος να δώσουν στις αρχές της νέας χρονιάς, οι κινέζοι δημοσιογράφοι προκειμένου να διατηρήσουν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες.

Η εξέτασή τους θα βασιστεί σε ένα εγχειρίδιο 700 σελίδων το οποίο ήδη πωλείται στα βιβλιοπωλεία και περιέχει οδηγίες για μη υπέρβαση της κομματικής γραμμής κατά την πραγματοποίηση ρεπορτάζ.

Πριν τις εξετάσεις, οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν σεμινάρια διάρκειας 18 ωρών πάνω σε θέματα που περιλαμβάνουν τις μαρξιστικές ειδησεογραφικές αξίες και το σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά, καθώς και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Όσοι αποτύχουν θα δώσουν εξετάσεις για δεύτερη φορα, αφού επανεκπαιδευθούν. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στους δημοσιογράφους που θα αρνηθούν να δώσουν  εξετάσεις.

Παράλληλα, έντονες είναι οι πιέσεις που ασκεί η Κίνα για να περιορίσει το έργο των ανταποκριτών ξένων ειδησεογραφικών μέσων. Τόσο στους New York Times όσο και στο Bloomberg, δεν δόθηκαν νέες δημοσιογραφικές βίζες, για πάνω από ένα χρόνο, μετά τη δημοσίευση εκ μέρους τους ρεπορτάζ για τον πλούτο των μελών των οικογενειών του πρώην πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
 

Σχόλια