Κίνα: Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αποκατάσταση των θυμάτων της πλ. Tiananmen

0

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία (AI) υπενθυμίζει ότι οι κινεζικές αρχές θα πρέπει να θέσουν τέλος στη δίωξη όσων μνημονεύουν τα θύματα της καταστολής των διαδηλώσεων στην Πλατείας Τιενανμέν το 1989, ενόψει της 25ης επετείου που πλησιάζει.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του ακτιβιστή Gu Yimin, ο οποίος κρίθηκε ένοχος την περασμένη χρονιά από το δικαστήριο για υποκίνηση ανατρεπτικών ενεργειών κατά του κράτους, λόγω της προσπάθειάς του να δημοσιεύσει εικόνες της καταστολής του 1989, σε συνδυασμό με τη διοργάνωση διαμαρτυρίας για την 24η επέτειό της. Ο δικηγόρος του Yimin υποστήριξε ότι η εν λόγω απόφαση παραβίαζε το Σύνταγμα της χώρας καθώς ο Yimin ασκούσε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης, προσθέτοντας ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.
Ο Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κίνα, Anu Kultalahti, δήλωσε ότι οι αρχές θα πρέπει να αποκαλύψουν το τι πραγματικά συνέβη τότε, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα. Οι διαμαρτυρίες στην Πλατεία Tiananmen ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1989, κυρίως από φοιτητές και εργάτες οι οποίοι διαδήλωναν εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ως απάντηση, η κινεζική κυβέρνηση κήρυξε στρατιωτικό νόμο το Μάιο και ξεκίνησε έτσι η βίαιη διάλυση των διαδηλωτών, από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.
Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία, αλλά σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, έχασαν τη ζωή τους 600 άνθρωποι.
Το 2011 το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την κινεζική κυβέρνηση να απελευθερώσει όσους διαδηλωτές συνελήφθησαν για ειρηνικές διαδηλώσεις στην πλατεία το 1989.
Τον Αύγουστο του 2008 οι κινεζικές αρχές καταδίκασαν τον ακτιβιστή Hu Shigen, σε ποινή φυλάκισης 20 ετών για τη διεξαγωγή αντεπαναστατικής προπαγάνδας, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εξέγερσης.
 

Σχόλια