Κίνα: Περισσότερα δικαιώματα στους δικηγόρους

0

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας υιοθέτησε προσχέδιο αναθεώρησης του Νόμου περί Δικηγόρων, ο οποίος παραχωρεί στην υπεράσπιση περισσότερα δικαιώματα στις ποινικές υποθέσεις.

Η αναθεώρηση, η πρώτη από την εφαρμογή του νόμου το 1997, περιλαμβάνει χαλάρωση των περιορισμών στις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις μεταξύ των δικηγόρων και των πελατών τους, αυξημένη πρόσβαση σε δικαστικά έγγραφα και φακέλους των υποθέσεων και μεγαλύτερη ευελιξία στη συλλογή και συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων.

Οι μεταρρυθμίσεις, επίσης, απαγορεύουν την παρακολούθηση των συναντήσεων των κατηγορουμένων με τους δικηγόρους τους και παραχωρούν ασυλία στην υπεράσπιση εντός της δικαστικής αίθουσας παρεκτός κι αν αυτά που θα ειπωθούν θα διαβάλουν ή θα θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Εκπρόσωπος της νομικής επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου υποστήριξε ότι οι αλλαγές υποκινήθηκαν από τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις δικαστικές αίθουσες της Κίνας.

Στην Κίνα υπάρχουν περισσότεροι από 130.000 δικηγόροι οι οποίοι εργάζονται σε 13.000 δικηγορικές εταιρείες. Μόνο το 2006 οι δικηγόροι της χώρας ασχολήθηκαν με περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια υποθέσεις και έδωσαν νομικές συμβουλές σε περισσότερες από 5,2 εκατομμύρια υποθέσεις.

Σχόλια