Κίνα: Στη φυλακή ο συγγραφέας Chen Wei για την πολιτική του δράση

0

Ο Κινέζος συγγραφεάς είχε αναπτύξει πολιτική δράση τον τελευταίο καιρό, αρθρογραφώντας υπέρ της ελευθερίας του λόγου και ζητώντας αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και πολυφωνία στην εξουσία.Ενώπιον του δικαστηρίου ο Wei δήλωσε ότι είναι αθώος και ότι η δημοκρατία θα επικρατήσει σύντομα στη χώρα. Υποστήριξε ότι με τα άρθρα του εξέφραζε απλώς τις προσωπικές του απόψεις , σύμφωνα με τα δικαιώματα που του παρέχει το Σύνταγμα. Στην καταδικαστική απόφαση αναφέρονται ονομαστικά δεκάδες άρθρα και κείμενα που είχε δημοσιεύσει ο συγγραφέας σε ιστοσελίδες του εξωτερικού για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, στα οποία εξήρε την δημοκρατία και την αστική ανάπτυξη.

Παράλληλα με την στερητική της ελευθερίας ποινή, στον Wei επιβλήθηκε και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για δύο χρόνια. Η σύζυγός του δήλωσε απογοητευμένη με την καταδίκη και ισχυρίστηκε ότι η δίκη ήταν στημένη. «Η σημερινή δίκη είναι ένα σόου, μία περφόρμανς. Η απόφαση είχε ληφθεί εκ των προτέρων. Δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να μιλάνε. Δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου. Τα γραπτά του Chen Wei παρερμηνεύθηκαν. Άσκησε κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά καθαρά αναλύοντας γεγονότα και περιστάσεις. Αυτό δεν είναι υποκίνηση σε ανατροπή του καθεστώτος», σχολίασε. Συνέχισε διευκρινίζοντας ότι ο σύζυγός της δεν προτίθεται να ασκήσει έφεση, διότι γνωρίζει ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα, και θέλει απλώς να εκτίσει την ποινή του και να επιστρέψει όσο το δυνατόν συντομότερα κοντά στην οικογένειά του.Στη δίκη υπήρξε έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες συνέλαβαν δύο ακτιβιστές που υποστήριζαν τον κατηγορούμενο.

Η οργάνωση Human Rights in China (HRC) τόνισε ότι ο Wei υπέστη κακομεταχείριση στη διάρκεια της κράτησής του, ενώ του επιτράπηκαν μόλις δύο συναντήσεις με το συνήγορό του.O Chen Wei έχει βρεθεί και άλλες φορές στο στόχαστρο της εξουσίας λόγω της δημόσιας πολιτικής του δράσης. Το 1989 είχε φυλακιστεί για τη συμμετοχή του στη φοιτητική διαμαρτυρία που κατεστάλη βιαίως στην Πλατεία Τιανανμεν. Επιπλέον, έχει συνυπογράψει το Chapter 08, ένα πολιτικό μανιφέστο υπέρ της δημοκρατικής αναμόρφωσης που συνέταξε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Liu Xiaobo. Λόγω της σύνταξης του μανιφέστου, ο Liu Xiaobo εκτίει ποινή φυλάκισης έντεκα ετών.