Κίνα: Ξεκίνησε η δίκη του Μπο Σιλάι

0

Στην τελική ευθεία μπαίνει μία από τις πιο φορτισμένες πολιτικά υποθέσεις στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, καθώς ξεκίνησε χθες, μετά από καθυστέρηση μηνών, στην πόλη Γινάν στην ανατολική Κίνα, η δίκη του πρώην ισχυρού πολιτικού άνδρα της χώρας, Μπο Σιλάι.

Ο 64χρονος Σιλάι, υψηλόβαθμο στέλεχος και πρώην ανερχόμενο αστέρι του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατηγορείται για δωροδοκία, υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας την περίοδο 1999-2012. Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο Σιλάι αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι όταν ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων του Κόμματος, έπραττε χωρίς τη θέλησή του.

Ο Σιλάι ήταν τοπικός γραμματέας του Κόμματος στην πόλη Τσόνγκινγκ, ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο 33 εκατομμυρίων κατοίκων. Η πολιτική ανέλιξη του Σιλάι διακόπηκε προ ενός έτους, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο δολοφονίας του βρετανού επιχειρηματία και οικογενειακού φίλου του, Νιλ Χέιγουντ, στο οποίο βρέθηκε αναμεμιγμένη η σύζυγος του Σιλάι, Γκου Καλάι. Μάλιστα, η Γκου καταδικάστηκε το Νοέμβριο του 2011.

Η δίκη αναμένεται να είναι σύντομη, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ως άνω κατηγορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία, καθιστούν σχεδόν βέβαιη την καταδίκη του Σιλάι.
Η υπόθεση Σιλάι έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στο κραταιό Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και η απόφαση αναμένεται με ιδιαίτερο δημοσιογραφικό και πολιτικό ενδιαφέρον.
Σημειώνεται τέλος, ότι έξω από το δικαστήριο της Γινάν έχουν συγκεντρωθεί οπαδοί του πολιτικού, προκειμένου να του εκφράσουν τη στήριξη και τη συμπαράστασή τους.

Σχόλια