Κλείνει τα μάτια η ΕΕ στα βασανιστήρια του Ουζμπεκιστάν καταγγέλλει ΜΚΟ

0

Σκοπός είναι η αποφυγή διατάραξης των διεθνών σχέσεων με το Ουζμπεκιστάν, το οποίο διευκολύνει την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, η πρώην σοβιετική χώρα των 28 εκατομμυρίων κατοίκων εξακολουθεί να μεταχειρίζεται μεθόδους βασανιστηρίων – όπως προσομοίωση ασφυξίας και ηλεκτροσόκ – στο ποινικό, ανακριτικό της σύστημα.

«Η ΕΕ πρέπει να ξυπνήσει κάποια στιγμή και να καταλάβει ότι το Ουζμπεκιστάν είναι από τα τελευταία κράτη ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο και μόνο επειδή εξυπηρετεί γεωπολιτικές σκοπιμότητες, δεν πρέπει να εξαιρείται από την κατακραυγή για τις αφόρητες μεθόδους που χρησιμοποιεί», σχολίασε ο Steve Swerdlow από τη HRW.Οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ είχαν διαταραχθεί το 2005, όταν η κυβέρνηση είχε καταστείλει βίαια ταραχές στην πόλη Andizhan, με τα σώματα ασφαλείας να σκοτώνουν εν ψυχρώ εκατοντάδες πολίτες. Ως απάντηση στη διεθνή κατακραυγή το Ουζμπεκιστάν έδιωξε τις αμερικανικές δυνάμεις από μία στρατιωτική βάση εντός της χώρας. Έκτοτε οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έχουν παύσει την κριτική στην κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη λειτουργία της βάσης ανεφοδιασμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.Η HRW κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν έδωσε εντολή να κλείσουν τα γραφεία της οργάνωσης στην πρωτεύουσα, επειδή εμπόδιζε το έργο της.

«Οι κυβερνήσεις που παραδοσιακά ασκούσαν κριτική στο Ουζμπεκιστάν για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τώρα σωπαίνουν παρότι εξακολουθούν και πληθαίνουν οι περιπτώσεις βασανιστηρίων. Τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται για να λυγίσει ο ύποπτος κατά την ανάκριση και να υπογράψει μια έτοιμη ομολογία ή να απέχει από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του», συνέχισε ο Swerdlow.Σε μία πρώτη κίνηση εξυγίανσης της Δικαιοσύνης, το Ουζμπεκιστάν εισήγαγε το 2008 τον θεσμό του habeas corpus, σύμφωνα με τον οποίο το δικαστήριο καλείται να εξετάσει τη νομιμότητα της προσωρινής κράτησης ενός υπόπτου. Παρ’ όλα αυτά η HRW επιμένει ότι έχουν γίνει ελάχιστα και οι αυθαιρεσίες συνεχίζονται.