Κλείνει το γραφείο αντικατασκοπίας CIFA

0

Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα γραφεία υπηρεσιών πληροφοριών στο Πεντάγωνο, το γνωστό CIFA, καταργείται από τον νυν Υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Το γραφείο, το οποίο είχε δημιουργήσει ανησυχία για τις δραστηριότητές του, ειδικά για εσωτερικές παρακολουθήσεις έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είχε δημιουργηθεί το 2002 από τον Αμερικανό πρώην υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ για την αντιμετώπιση απειλών, σε επίπεδο πληροφοριών, από ξένες δυνάμεις αλλά και τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα.

Οι δραστηριότητές του είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο του Κογκρέσου, όσο και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλλον όχι τυχαία, καθώς μία βάση δεδομένων του συγκεκριμένου γραφείου, γνωστή ως Talon (Threat and Local Observation Notice), βρέθηκε να περιέχει πληροφορίες για Αμερικανούς που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Η Talon καταργήθηκε πέρυσι, αλλά οι αντιδράσεις οδήγησαν τον νυν υπουργό Άμυνας στην απόφαση της κατάργησης του γραφείου CIFA, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σχόλια