Κοινό μέτωπο κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων

0

Επιτακτική είναι η ανάγκη για συντονισμένη και συνολική δράση από την πλευρά των κυβερνήσεων, των δικαστικών αρχών και των μέσων ενημέρωσης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι 150 και πλέον εκπρόσωποι των κρατών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι οποίοι συμμετείχαν σε συνέδριο του οργανισμού στην πρωτεύουσα Βίλνιους της Λιθουανίας.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μηδενικής ανοχής, διακρίσεων και βίας κατά των αδυνάτων της κοινωνίας», είπε η Έβα Μπιοντέτ ειδική εκπρόσωπος και συντονίστρια του τμήματος του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διακίνησης Ανθρώπων. «Τα μέσα ενημέρωσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής στις χώρες μας», πρόσθεσε.
Ο πρέσβης της Ισπανίας και προεδρεύων του συνεδρίου για λογαριασμό του ΟΑΣΕ, Φιντέλ Λόπεθ δήλωσε: «Η Ισπανία, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, κατανοεί ότι ο αγώνας κατά της διακίνησης ανθρώπων οφείλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του οργανισμού τόσο επειδή το φαινόμενο αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ανθρώπων αλλά και επειδή ο ΟΑΣΕ έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην εξόντωσή του. Ελπίζουμε ότι το συμβούλιο σε επίπεδο υπουργών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη, να υιοθετήσει μια περισσότερο δεσμευτική απόφαση».
Το διήμερο περιφερειακό συνέδριο στο Βίλνιους διοργανώθηκε από τον ΟΑΣΕ, την κυβέρνηση της Λιθουανίας και την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος, (UN. GIFT).
«Η Λιθουανία συμμετέχει στο πρόγραμμα UN.GIFT πιστεύοντας ακράδαντα ότι η συνεργασία είναι η μόνη λύση για την πάταξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, Ραϊμόντας Σάκις και πρόσθεσε, «βρισκόμαστε ενώπιον ενός παγκοσμίου προβλήματος το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πολύπλευρή συνεργασία καθώς το έγκλημα αυτό δε γνωρίζει από σύνορα».
Στο συνέδριο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέσα ενημέρωσης αλλά και άλλοι λιγότερο παραδοσιακοί φορείς, όπως ο κόσμος των επιχειρήσεων και οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί.

Σχόλια