Κολομβία: «Ανεφάρμοστη η απόφαση του ΔΔΧ για τα θαλάσσια σύνορα με τη Νικαράγουα»

0

Ανεφάρμοστη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Juan Manuel Santos, απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), με την οποία ορίζονται νέα θαλάσσια σύνορα με τη Νικαράγουα.

Ειδικότερα, με απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου, ορίζονται νέα θαλάσσια σύνορα Κολομβίας-Νικαράγουας, με παραχώρηση στη δεύτερη, της –έκτασης 70.000 km2- ζώνης της Μανάγκουα, η οποία, μέχρι πρότινος, βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Κολομβίας.
Δεδομένου ότι οι αποφάσεις του ΔΔΧ δεν εφεσιβάλλονται, μετά την ανακοίνωση της επίμαχης απόφασης, η Κολομβία κατήγγειλε το Σύμφωνο της Μπογκοτά, διεθνή συμφωνία του 1948, με την οποία αναγνωριζόταν αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για συνοριακές διαφορές με άλλες χώρες.

Ο πρόεδρος Santos προειδοποίησε, ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για τους κολομβιανούς πληθυσμούς που διαμένουν στις νήσους της επίμαχης ζώνης και βιοπορίζονται από την αλιεία στα νερά αυτά. “Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί όσο δεν υπάρχει συνθήκη που να προστατεύει τα δικαιώματα των Κολομβιανών, μια συνθήκη η οποία πρέπει να επικυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμά μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, ενώ τόνισε, ότι κάθε συνθήκη, τροποποιητική των εθνικών συνόρων, πρέπει να επικυρώνεται από το Κογκρέσο.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κολομβίας κατήγγειλε «επεκτατικές βλέψεις και τάσεις της Νικαράγουα», ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να διαμαρτυρηθεί στον ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής, όπως ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα και η Τζαμάικα
 

Σχόλια