Κομισιόν: «Μπλε κάρτα» σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε δύο νομοθετικές προτάσεις στον τομέα της οικονομικής μετανάστευσης. Η πρώτη οδηγία αφορά τη καθιέρωση της επονομαζόμενης «μπλε κάρτας», η οποία θα επιτρέπει την εγκατάσταση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δεύτερη οδηγία προτείνει την καθιέρωση μιας ενιαίας διαδικασίας για την έκδοση άδειας διαμονής, άδειας εργασίας και το σύνολο των κοινών δικαιωμάτων που θα απολαμβάνουν οι νόμιμοι αλλοδαποί μετανάστες σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο δήλωσε: «η μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και επομένως την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο απορρέει από το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού. Με τη σημερινή πρόταση για την καθιέρωση της μπλε κάρτας στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: οι εξειδικευμένοι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι στην ΕΕ».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Φράνκο Φρατίνι υποστήριξε ότι η ικανότητα της Ευρώπης να προσελκύει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες είναι «ενδεικτική της διεθνούς της δύναμης. Θέλουμε μια Ευρώπη εξίσου ελκυστική στους οικονομικούς μετανάστες όσο η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Υπολογίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται 20 εκατομμύρια ειδικευμένους μετανάστες μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού εντοπίζονται κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας υπολογιστών και της μηχανικής.
Η πρόταση της Κομισιόν θα καθορίζεται από τη ζήτηση στην αγορά εργασίας και θα σέβεται το δικαίωμα του κάθε κράτους μέλους να αποφασίζει τον αριθμό εισδοχής μεταναστών. Οι ανάγκες στην αγορά εργασίας διαφέρουν από κράτος μέλος σε κράτος μέλος και για αυτό η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το ενιαίο σύστημα θα είναι ευέλικτο.
Ξένοι ανταποκριτές σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή της ΕΕ αποσκοπεί επίσης στο να αποτρέψει τα κορυφαία μυαλά από το να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, αναζητώντας εργασία.
Ο ανταποκριτής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC στις Βρυξέλλες, Μαρκ Μαντέλ χαρακτήρισε το σχέδιο «αμφιλεγόμενο», το οποίο είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει αντιδράσεις από κάποιες χώρες – μέλη της ΕΕ.
Η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία αναμένεται να ζητήσουν να εξαιρεθούν από την υιοθέτηση της μπλε κάρτας.
Μια άλλη άποψη είναι ότι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης θα είναι η βαθμιαία μετανάστευση επιστημονικών στελεχών από τα φτωχά κράτη, που θα καταστούν φτωχότερα.
Για να έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν την «μπλε κάρτα», οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιδείξουν ένα αναγνωρισμένο δίπλωμα, να έχουν επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών και να προσφέρονται για την κάλυψη θέσεων που δεν μπορούν να καλυφθούν από Ευρωπαίους πολίτες.

Σχόλια