Κομισιόν: Αναβολή στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες

0

Ανεβλήθη η απόφαση για το εάν θα επιτραπεί στους αγρότες να καλλιεργούν και άλλα γενετικά τροποποιημένα φυτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας πως είναι απαραίτητη η διενέργεια περαιτέρω επιστημονικής ανάλυσης.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αναλαμβάνει να εκτιμήσει τους κινδύνους από τρεις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες για τις οποίες έχουν κατατεθεί αιτήσεις. Πρόκειται για δύο ποικιλίες καλαμποκιού, καθώς και για την πρώτη «μεταλλαγμένη» ποικιλία πατάτας, που προορίζεται για βιομηχανική παραγωγή αμύλου.

Η αναβολή εκ μέρους της Κομισιόν πιθανώς θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες ακόμη οποιαδήποτε έγκριση της καλλιέργειας αυτών των τριών μεταλλαγμένων φυτών.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Σταύρος Δήμας είχε έρθει σε διαφωνία με πολλούς συναδέλφους του στην Επιτροπή ζητώντας να απορριφθούν οι αιτήσεις για τις δύο ποικιλίες καλαμποκιού. Ανέβαλε επίσης την απόφαση για την πατάτα για σχεδόν ένα χρόνο.

Η ΕΕ δεν έχει εγκρίνει την καλλιέργεια κανενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού από το 1998.
Η γερμανική εταιρεία χημικών BASF, που προωθεί την γενετικά τροποποιημένη πατάτα Amflora, είχε ασκήσει έντονες πιέσεις στην Κομισιόν για επιτάχυνση της διαδικασίας.

Η ελβετική Syngenta έχει αναπτύξει τη μία γενετικά τροποποιημένη ποικιλία αραβόσιτου, ενώ η άλλη είναι προϊόν των Pioneer Hi-Bred και Mycogen.

Σχόλια