Κομισιόν: “Ναι” στη συγκέντρωση αποτυπωμάτων από τους Ρομά

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην κυβέρνηση της Ιταλίας το πράσινο φως για να προχωρήσει με το σχέδιο συγκέντρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων από τους Ρομά, το οποίο σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών δεν είναι ένα μέτρο μεροληπτικό αλλά ούτε και παραβιάζει τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πρόταση της ιταλικής ηγεσίας έχει στόχο να δώσει ταυτότητα σε μια κατηγορία πολιτών “οι οποίοι δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν με άλλο τρόπο” ενώ παράλληλα εξαιρεί τη “συγκέντρωση δεδομένων που σχετίζονται με την εθνοτική προέλευση ή τη θρησκεία”.
Η εν λόγω πρόθεση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μέλη οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κάποιοι εκ των επικριτών συνέκριναν το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης με τις πολιτικές που ακολουθούσε ο πρώην εθνικιστικής ηγέτης της χώρας, Μπενίτο Μουσολίνι κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Αρχικώς ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Ελευθερίας, Ζακ Μπαρό εξέφρασε την ανησυχία του για τη νομιμότητα της ιταλικής πρότασης και ζήτησε από την ηγεσία της Ιταλίας να απαντήσει στις επικρίσεις δίνοντας περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος πρόσκειται στο αντιμεταναστευτικό κόμμα “Λίγκα του Βορρά”, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αξιολόγηση του μέτρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την χαρακτήρισε, μάλιστα, “δίκαιη μετά τις κατηγορίες και τις προσβολές που δεχθήκαμε τους τελευταίους μήνες”.

Σχόλια