Κομισιόν: Έκκληση προς Βουλγαρία και Ρουμανία για άμεση πάταξη της διαφθοράς

0

Δριμεία κριτική άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για τη χλιαρή τους στάση απέναντι στην πάταξη της διαφθοράς και τη μείωση της εγκληματικότητας. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι δε σκοπεύει να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Οι ενδιάμεσες εκθέσεις που συνέταξε η Κομισιόν για την πρόοδο των δύο νεότερων κρατών μελών της ΕΕ στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών αναφέρουν ότι τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία απέτυχαν να παρουσιάσουν «πειστικά αποτελέσματα» στην καταπολέμηση της διαφθοράς σε ανώτερα κλιμάκια, ενώ ειδικότερα η Βουλγαρία οφείλει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα.

«Η ανάλυση από την Κομισιόν πολύκροτων υποθέσεων του οργανωμένου εγκλήματος διαπίστωσε ότι μόνο μία υπόθεση εκδικάστηκε από το 2000 και οι μισές και πλέον υποθέσεις παραμένουν στο στάδιο της έρευνας», αναφέρει η έκθεση προόδου για τη Βουλγαρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η Σόφια οφείλει να ενισχύσει τα «μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σε ευαίσθητους τομείς όπως η δημόσια υγεία και η εκπαίδευση».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαρκ Γκρέι τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στις ικανότητες των δημόσιων αρχών να εξαλείψουν τη διαφθορά σε ανώτερα κλιμάκια.
Ο κ. Γκρέι, όσον αφορά στις εκθέσεις για τη Βουλγαρία, επισήμανε ότι πρέπει η χώρα να καταπολεμήσει τη διαφθορά και ιδιαίτερα το οργανωμένο έγκλημα.

Στις εκθέσεις δεν υπάρχουν αναφορές για ενεργοποίηση της ρήτρας ασφαλείας, που επισύρει κυρώσεις στις δύο χώρες αν δεν υλοποιηθούν οι αλλαγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει, τον Ιούλιο, στη δημοσιότητα πληρέστερες εκθέσεις σχετικά με την υλοποίηση αλλαγών στο δικαστικό τομέα και την καταπολέμηση της διαφθοράς σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Σχόλια