Κομισιόν: Νέα επιχείρηση για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης στη Μεσόγειο, ώστε η ΕΕ να βοηθήσει την Ιταλία στην αντιμετώπιση της μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών, ζητώντας παράλληλα από τα κράτη – μέλη να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα για αυτήν.

Το όνομα της επιχείρησης είναι FRONTEX+ και στόχο έχει τη σταδιακή παύση της επιχείρησης Mare Nostrum, που αποφάσισε η Ρώμη έπειτα από τα δύο πολύνεκρα ναυάγια που είχαν σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2013. Η εν λόγω απόφαση ανακοινώθηκε από την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, κ. Σεσίλια Μάλμστρεμ, μετά από συνάντησή της με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο.

«Η Επιτροπή ελπίζει ότι η αποστολή αυτή θα αναλάβει δράση στα τέλη του Νοεμβρίου, καθώς θα προωθηθεί η συγχώνευση και επέκταση των δύο αποστολών που έχουν ήδη αναπτυχθεί από τη FRONTEX στα ανοικτά της Ιταλίας» επεσήμανε η Σ.Μάλμστρεμ. Στη συνέχεια, η ίδια προειδοποίησε ότι «η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη συμβολή των κρατών μελών της ΕΕ» και κάλεσε περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν με περισσότερα μέσα και περισσότερους άνδρες.

Ωστόσο, λόγω των δισταγμών των Ευρωπαίων να βοηθήσουν οικονομικά την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία γι’ αυτό το σκοπό, τόσο η Σ. Μάλμστρεμ όσο και ο Α. Αλφάνο ανέφεραν ότι FRONTEX+ δεν θα φθάνει σε μέγεθος την αποστολή Mare Nostrum.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης Mare Nostrum το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό περισυνέλεξε πάνω από 100.000 επίδοξους μετανάστες από τις αρχές της χρονιάς, ενώ το κόστος της, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, ανερχόταν σε 9 εκατ. ευρώ τον μήνα. Οι όροι και οι λεπτομέρειες της αποστολής αναμένεται να συμφωνηθούν από τα κράτη της ΕΕ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σχόλια