Κονγκό: Προσφυγή των υιών Λουμούμπα για τον φόνο του πατέρα τους το 1961

0

Κατά βέλγων πολιτικών και στρατιωτικών που οι ίδιοι θεωρούν συνεργούς στη σύλληψη και δολοφονία του πατέρα τους το 1961, προτίθενται να κινηθούν οι τρεις γιοι του πρώην πρωθυπουργού του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες Le Soir και De Standaard, οι δικηγόροι της οικογένειας Λουμούμπα θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη στηριζόμενοι σε μια κατηγορία για “”εγκλήματα πολέμου””, 49 χρόνια μετά τα γεγονότα.
Τα ονόματα των Βέλγων τους οποίους κατηγορεί η οικογένεια Λουμούμπα δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ η προσφυγή της οικογένειας συμπίπτει με την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Κονγκό, στις 30 Ιουνίου.
Ο Λουμούμπα, είχε εκφωνήσει έναν πύρινο λόγο κατά της βελγικής αποικιοκρατικής πολιτικής, κατά την τελετή ανεξαρτησίας της 30ής Ιουνίου του 1960. Δύο μήνες αργότερα εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία, συνελήφθη, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1961.
Οι γιοι του δολοφονηθέντος στηρίζουν την προσφυγή τους στα συμπεράσματα βελγικής κοινοβουλευτικής έρευνας του 2001, η οποία απέδιδε ηθική ευθύνη στο Βέλγιο. Η βελγική κυβέρνηση είχε τότε ζητήσει συγγνώμη από το Κονγκό.

Σχόλια