Κοντά στην αναγνώριση των γάμων ομοφυλόφιλων η Νότιος Αφρική

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής απάντησε θετικά στην αίτηση ενός ζευγαριού γυναικών για την αλλαγή του ορισμού του γάμου στο σχετικό νόμο, ώστε να νομιμοποιηθεί η τέλεση γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί γάμου, δεν προβλέπεται ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών, κάτι που οι αιτούσες θεωρούν αντισυνταγματικό. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν νομιμοποιεί την ένωση ατόμων του ίδιου φύλου, απεφάνθη όμως ότι ένας τέτοιος γάμος μπορεί να αναγνωριστεί, εφόσον τηρηθούν οι διατυπώσεις που προβλέπει ο νόμος. Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων χαιρέτησαν την απόφαση, την οποία θεωρούν σημαντικό βήμα, ώστε τον επόμενο χρόνο να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στη νομοθεσία.

Το Σύνταγμα της Νοτίου Αφρικής, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο φιλελεύθερα στον κόσμο, απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τη σεξουαλική ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου. Βάσει του Συντάγματος, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επιτρέψει την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ενώ με την παρούσα απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση των γάμων ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους.

Σχόλια