Κούβα: Κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ για παροχή προστασίας σε Κουβανό πρώην πράκτορα της CIA

0

Το κουβανικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε χθες την αμερικανική κυβέρνηση ότι προστατεύει τον κουβανό αντικαθεστωτικό πρώην πράκτορα της CIA, Λουΐς Ποσάδα Καρίλες, ο οποίος κατηγορείται για την ανατίναξη ενός κουβανικού αεροσκάφους.

Συγκεκριμένα, η Κούβα υποστήριξε πως οι ΗΠΑ, πέρα του ότι δεν εκδίδουν τον πρώην πράκτορα στη Βενεζουέλα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατηγορία του σχεδιασμού της ανατίναξης του αεροσκάφους το 1976, επιπρόσθετα δεν του απαγγέλλουν και κατηγορίες για τρομοκρατία, ως έχουν υποχρέωση.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο του Ελ Πάσο στο Τέξας απήγγειλε κατηγορίες κατά του 78χρονου Ποσάδα, για επτά παραβιάσεις του νόμου περί μετανάστευσης, γεγονός που δεν ικανοποίησε την Αβάνα, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της δήλωσε ότι «ευελπιστεί πως οι κατηγορίες δεν θα αποτελέσουν προτέτασμα καπνού για να μείνει ατιμώρητος για το σοβαρό έγκλημα της τρομοκρατίας».

Το γεγονός ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του Ποσάδα, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από τον Μάιο 2005, σημαίνει πως θα παραμείνει υπό περιορισμό. Ομοσπονδιακός δικαστής είχε μάλιστα ορίσει ν’ αφεθεί ελεύθερος εάν έως τον Φεβρουάριο δεν του είχε απαγγελθεί κατηγορητήριο.

Σχόλια