spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΚούβα: Νέος νόμος απελευθερώνει την αγορά ακινήτων

Κούβα: Νέος νόμος απελευθερώνει την αγορά ακινήτων

Ο νόμος δημοσιεύθηκε στην κρατική εφημερίδα και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τις 10 Νοέμβρη.Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νόμου οι αγοραστές θα μπορούν να μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους  ελεύθερα οποτεδήποτε θέλουν. Θα μπορούν να ορίζουν αυτοβούλως τις τιμές των ακινήτων, να κάνουν αγοραπωλησίες και δωρεές χωρίς να χρειάζεται κρατική άδεια.Αξιωματούχοι της κουβανικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι στόχος τους είναι να συμβιβάσουν την αναμόρφωση της οικονομίας με την προστασία του σοσιαλισμού, γι΄αυτό και ο νέος νόμος περιλαμβάνει διατάξεις για την αποφυγή συγκέντρωσης του πλούτου.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν το μέγιστο δύο κατοικίες –μία κύρια και μία εξοχική- και οι αγοραπωλησίες θα ελέγχονται τυπικά από την Κεντρική Τράπεζα της Κούβας, ενώ ο φόρος θα διαμορφωθεί στο 8 τοις εκατό και θα βαρύνει εξίσου τον αγοραστή και τον πωλητή.Διαφορετική άποψη έχουν ειδικοί μελετητές, που θεωρούν ότι ο πολυαναμενόμενος νόμος θα πυροδοτήσει ταχύτατες και καταλυτικές αλλαγές στην Κούβα, διότι η ελευθερία αγοραπωλησιών ανοίγει το δρόμο για την αγορά του επιχειρηματικού ρίσκου και των κερδών. «Αν έλεγα ότι αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα, πάλι θα έλεγα μόνο τη μισή αλήθεια. Αυτός ο νόμος είναι το θεμέλιο, είναι ο τρόπος με τον οποίο χτίζεις μια καπιταλιστική αγορά, επιτρέποντας το ελεύθερο εμπόριο περιουσιακών αγαθών», υπογράμμισε ο Pedro Freyre, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ειδικός στις Κουβανό-αμερικανικές σχέσεις.

Το άνοιγμα της αγοράς ακινήτων θα συμβάλλει στη φιλελευθεροποίηση της κουβανικής οικονομίας και για ένα πρόσθετο λόγο, διότι θα απελευθερώσει το απαιτούμενο κεφάλαιο για να αρχίσει να κινείται η οικονομία της χώρας. Παρά τις πρόσφατες αλλαγές στον αγροτικό τομέα και στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οικονομία έμενε στάσιμη λόγω της χαμηλής ζήτησης. «Με την ευκαιρία να αγοράζουν και να πωλούν ακίνητα, ξαφνικά οι άνθρωποι θα αποκτήσουν πλούτο, και αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο για να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα», σχολίασε ο Ted Henken, καθηγητής στο Baruch College της Νέας Υόρκης.Από την άλλη, η εφαρμογή του νόμου εγείρει πολλά ερωτήματα κοινωνικής φύσεως, καθώς αναπόφευκτα οι εκτεταμένες αγοραπωλησίες θα οδηγήσουν σε κοινωνικές ανακατατάξεις και όξυνση της ταξικής πάλης, όπως αυτή θα αποτυπώνεται πολεοδομικά στη δημιουργία προνομιούχων και περιθωριακών περιοχών του αστικού ιστού της πρωτεύουσας Αβάνα.

Συναφής είναι και ο φόβος ότι θα δημιουργηθούν περισσότεροι άστεγοι με τις νέες ρυθμίσεις, καθώς αυτός που έχει τον τίτλο του ακινήτου στο όνομά του θα μπορεί να πουλήσει ελεύθερα και να εκδιώξει την οικογένεια που μένει εκεί.Επιπλέον, ασαφές παραμένει ακόμη τι θα ισχύει για τους ξένους, εφόσον ο νέος νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα μόνο σε Κουβανούς πολίτες και μόνιμους κατοίκους. Πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσει κάποια ειδική ρύθμιση, η οποία θα επιτρέπει την αγορά εξοχικής κατοικίας και από ξένους, μη μόνιμους κατοίκους σε επιλεγμένες περιοχές, οι οποίες τελευταία αναπτύσσονται τουριστικά μέσω ξένων επενδύσεων, όπως παράκτιες περιοχές ή η παλιά πόλη της Αβάνα.Ο νέος νόμος δεν αγγίζει ούτε το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις περιουσίες που δημεύθηκαν τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής επανάστασης, που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η κουβανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν σκοπεύει να ανοίξει το θέμα, προτού οι ΗΠΑ αποζημιώσουν τη χώρα για την οικονομική ζημία που της προκάλεσε το εμπάργκο του 1962.

Lawjobs