Κρατεί η διαμάχη General Mills και ΦΑΓΕ για το εμπορικό σήμα “Total”

0

Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία προσέφυγε κατά απόφασης του οργάνου, η οποία κατακυρώνει τη χρήση του σήματος στην αμερικανική General Mills ΕΠΕ.

Το επιχειρηματικό άνοιγμα της ΦΑΓΕ στην αμερικανική αγορά έγινε το 1998, και σύντομα η παρουσία της επιχείρησης εκεί παγιώθηκε, λόγω της δημοφιλίας των γνωστών προϊόντων γιαουρτιού Total. Η εταιρεία κατέθεσε πέντε αιτήσεις κατοχύρωσης εμπορικού σήματος (trademark) για πέντε παρεμφερή σήματα της σειράς γιαουρτιών Total, κίνηση που προσέκρουσε στην αντίδραση της αμερικανικής General Mills, που ισχυρίστηκε ότι το εν λόγω σήμα χρησιμοποιείται από την ίδια στη συσκευασία δημητριακών, που αποτελούν το κύριο και γνωστότερο προϊόν της.

Για να εμποδίσει την ελληνική ανταγωνιστική επιχείρηση, η General Mills προσέφυγε στο ΤΤΑΒ επικαλούμενη παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί εμπορικών σημάτων. Στο κείμενο της καταγγελίας προβλήθηκαν ο ισχυρισμός ηθελημένης παραβίασης εμπορικής νομοθεσίας από τη ΦΑΓΕ με σκοπό την απόσπαση μεριδίου αγοράς από την General Mills, λόγω της σύγχυσης και παραπλάνησης των καταναλωτών. Οι ισχυρισμοί που εισέφερε η αμερικανική εταιρεία για να ζητήσει την κατακύρωσή του σήματος σε αυτήν –όπως τελικά και έγινε- ήταν αφενός η επίκληση της χρονικής προτεραιότητας, εφόσον δραστηριοποιείται στην αγορά από το 1961, κι αφετέρου η νοερή σύνδεση του σήματος με τα γνωστά δημητριακά στο μεγαλύτερο μέρος των αγοραστών.

Η απόφαση που απέρριψε τις αιτήσεις της ΦΑΓΕ και κατακύρωσε το σήμα στην General Mills εκδόθηκε στα τέλη του Σεπτέμβρη, και κατά αυτής προσφεύγει πλέον η ΦΑΓΕ, προχωρώντας το ζήτημα στο δεύτερο βαθμό. Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία δεν φοβάται τον κίνδυνο σύγχυσης των καταναλωτών ως προς τα διάσημα δημητριακά της, αλλά προσπαθεί να πλήξει τον ανταγωνισμό από τη ΦΑΓΕ, διότι και η ίδια προωθεί αυτή την περίοδο στην αγορά ένα αντίστοιχο προϊόν γιαουρτιού με το σήμα Yoplait.

 

Καταγγελία Grand Mills εναντίον ΦΑΓΕ για το εμπορικό σήμα “Total”                                                                                             

 

Σχόλια