Κρατήσεις ύποπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ

0

Αθώος δήλωσε ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστή στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης ο αφγανικής καταγωγής άντρας, ο οποίος κατηγορείται για συνωμοσία τοποθέτησης βομβών στο αμερικανικό έδαφος.
Το πολυμελές δικαστήριο διέταξε να κρατηθεί προσωρινά ο ο κατηγορούμενος, αρνήθηκε δε να τον αφήσει ελεύθερο με καταβολή εγγύησης.
Προηγουμένως, ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου κατηγόρησε επί μακρόν τον 24χρονο Αμερικανό γεννημένο στις ΗΠΑ, Νατζιμπουλάχ Ζάζι, που εργάζεται σε αεροδρόμιο στην πολιτεία του Κολοράντο, ότι «συμμετείχε σε συνωμοσία για την τοποθέτηση βομβών στην αμερικανική επικράτεια».
Ο εισαγγελέας είχε χαρακτηρίσει στην αγόρευσή του αυτήν τη συνωμοσία «διεθνή» κι είχε αναφερθεί στην «εκπαίδευση που ο Ζάζι έλαβε στο Αφγανιστάν, για λογαριασμό της Αλ Κάιντα».
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα «επιβαρυντικά για τον Ζάζι στοιχεία είναι ογκώδη». Τα εν λόγω στοιχεία διέθετε από το FBI, όπως και στην εκ μέρους του αγορά χημικών υλών, για την οποία όμως η υπεράσπιση του κατηγορούμενου επέστησε την προσοχή των δικαστών στο ότι, «η αγορά τους είναι ελεύθερη στις ΗΠΑ».

Σχόλια