Κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία στις ΗΠΑ και όχι στο Γκουαντάναμο

0

Το ενδεχόμενο μεταγωγής των υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης επανέναρξης των δικών των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο από επιτροπές του στρατού εξετάζει σύμφωνα με αμερικανικό δημοσίευμα ο πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα.
Η πρόταση προβλέπει την επ αόριστον κράτηση ορισμένων υπόπτων στις ΗΠΑ υπό την δικαιοδοσία ενός δικαστηρίου εθνικής ασφάλειας.
Ο Ομπάμα εξετάζει την τροποποίηση του συστήματος της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά στην δίωξη των κρατουμένων στη φυλακή που βρίσκεται στη Βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο της Κούβας, που έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει έως το 2010, με στόχο να παραχωρηθεί μεγαλύτερη νομική προστασία στους υπόδικους.
Η κυβέρνηση του Ομπάμα έχει επιχειρήσει να έλθει σε συνεννόηση με χώρες της Ευρώπης ώστε να δεχθούν ορισμένους από τους 241 κρατούμενους.
Τον προηγούμενο μήνα, η διατύπωση από μέρους του υπουργού Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς της πρότασης να μεταφερθούν ορισμένοι από τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο στο έδαφος των ΗΠΑ έτυχε ιδιαίτερα εχθρικής υποδοχής.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε στροφή 180 μοιρών παίρνοντας πίσω την απόφασή του να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες από την κακομεταχείριση κρατουμένων υπόπτων, λόγω των ανησυχιών ότι θα βλάψουν την διεθνή εικόνα της χώρας και των ενόπλων της δυνάμεων.