Κρίσιμη υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μέλλον των ναυτικών

0

Μια κρίσιμη υπόθεση για το εργασιακό μέλλον των Ευρωπαίων ναυτεργατών αλλά και γενικότερα των εργαζομένων απασχολεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί επί προδικαστικού ερωτήματος που έθεσαν ενώπιόν του τα βρετανικά δικαστήρια, σχετικά με το δικαίωμα και τη δυνατότητα των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων να εμποδίσουν, με παρέμβασή τους, την αντικατάσταση Ευρωπαίων ναυτεργατών με ναυτεργάτες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που αμείβονται λιγότερο.

Η υπόθεση αφορά φιλανδική ναυτιλιακή εταιρεία (Viking), η οποία επιχείρησε να αντικαταστήσει, δια της αλλαγής σημαίας του πλοίου της, τα μέλη του πληρώματός του, από Φιλανδούς σε Εσθονούς, οι οποίοι είναι κατά πολύ χαμηλόμισθοι. Το γεγονός αυτό εξόργισε τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές(ΔΟΜ), η οποία και απέστειλε εγκύκλιο στα μέλη της να μην διαπραγματευθούν με την φιλανδική ναυτιλιακή εταιρεία.

Η «Viking» προσέφυγε στα βρετανικά δικαστήρια εναντίον της ΔΟΜ, ζητώντας την ανάκληση της παραπάνω εγκυκλίου της ως αντίθετης με την «ελεύθερη κυκλοφορία» βάσει του κοινοτικού δικαίου και τα βρετανικά δικαστήρια έστειλαν προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε περίπτωση που το Δικαστήριο δικαιώσει τη ναυτιλιακή εταιρεία, θα ανοίξει διάπλατα ο «δρόμος» για τη δημιουργία «ναυτικών πολλών ταχυτήτων» μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.