Κριτική ΟΗΕ και ΕΕ στο Μπαχρέιν για την απόρριψη των αιτήσεων αναίρεσης ακτιβιστών

0

Κριτική ασκήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Μπαχρέιν για την απόφαση του αναιρετικού δικαστηρίου της χώρας να απορρίψει τις αιτήσεις αναίρεσης που είχαν ασκήσει δεκατρείς ακτιβιστές ζητώντας την ανατροπή των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος τους.

Στους ακτιβιστές επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης –σε κάποιους εξ αυτών ισόβιες- με αφορμή συμμετοχή σε αντικυβερνητική διαδήλωση. «Ο Γενικός Γραμματέας θλίβεται βαθύτατα για την απόφαση που έλαβε το αναιρετικό δικαστήριο του Μπαχρέιν στις 7 Ιανουαρίου να διατηρήσει σε ισχύ τις σκληρές ποινές που επιβλήθηκαν, μεταξύ των οποίων και η ισόβια κάθειρξη. Επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι ο μόνος τρόπος προαγωγής της ειρήνης, της σταθερότητας, της δικαιοσύνης και της ευημερίας στο Μπαχρέιν είναι μέσω ενός εθνικού διαλόγου, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις εύλογες προσδοκίες όλων των πολιτών του Μπαχρέιν.

Ο Γενικός Γραμματέας καλεί περαιτέρω την κυβέρνηση του Μπαχρέιν να συμμορφωθεί με την πρόσφατη δέσμευσή του για αναμόρφωση του δικαιοδοτικού συστήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon. Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η δήλωση της Κάθριν Άστον, υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκπρόσωπος της Άστον υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καλέσει επανειλημμένα το Μπαχρέιν να απονείμει αμνηστία στους πολιτικούς ακτιβιστές για κατηγορίες που σχετίζονταν με την έκφραση των πολιτικών τους απόψεων.

Σχόλια