Κροατία: Ενώπιον της δικαιοσύνης ο πρώην Πρωθυπουργός

0

Οι κροατικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για υπεξαίρεση χρημάτων στο πλαίσιο της αγοροπωλησίας ακινήτων, καθώς ο Σάναντερ φέρεται να χρησιμοποίησε κυβερνητικά κεφάλαια για την αγορά κτιρίου στην πρωτεύουσα της χώρας, το οποίο φαινόταν να κοστίζει περισσότερα, με αποτέλεσμα να επωφεληθεί ο ίδιος από το πλεόνασμα που δημιουργήθηκε σε σχέση με την πραγματική αξία του στην αγορά. Υπολογίζεται μάλιστα ότι με αυτό τον τρόπο φέρεται να έχει εξασφαλίσει περί τα 2.3 εκ. ευρώ.

Για το ίδιο σκάνδαλο κατηγορούνται και άλλοι τρεις συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, εκ των οποίων ο ένας έχει ήδη παραδεχθεί την ενοχή του. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι συνολικά για το διάστημα από το 2003 έως το 2009 που παρέμεινε ο Σάναντερ στην πρωθυπουργία της Κροατίας εξασφάλισε από διάφορες παράνομες ενέργειες περίπου 15 εκ. δολάρια.

Εναντίον του ιδίου εκκρεμούν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και για απάτες, τις οποίες όμως ο ίδιος αρνείται στο σύνολό τους. Τη στιγμή μάλιστα που η Κροατία ετοιμάζεται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλοί υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη πίεση από τις Βρυξέλλες για πάταξη της διαφθοράς και για ταχύτερες ενέργειες στον τομέα αυτό.

Σχόλια